Co je BIO a RAW kvalita ?

RAW, Paleo, Bio,…óóójéééje! Tak vás opět zdravím a tentokrát je to téma, že jen čekám, odkud přiletí buď syrová kotleta, nebo proběhne střelba para ořechemJ. Nebudu ani vyvracet, ani vyzdvihovat prospěšnost, jen se na to podíváme obecně a od kuchyňského stolu.

RAW strava

jedná se o živou stravu, která neprošla teplotou vyšší než je 45 stupňů Celsia, aby si tak zachovala aktivní enzymy, minerály, vitamíny. V praxi to znamená, že se tito lidé živí ovocem, zeleninou, ořechy, semínky, bylinami,…a to v syrovém stavu a říkají si vitariáni ( RAW food ). UFF!

Když si vezmeme, že Raw je absolutně proti tepelné úpravě s tím, že si všechno v jídle zabijeme, tak proti tomuto názoru jde makrobiotika, tradiční čínská medicína, výživa podle pěti elementů, i ayurvéda. Ty naopak tepelnou úpravu doporučují! Podle ayurvédy dokonce syrová strava oslabuje trávení a tím vstřebávání živin. Třeba rajčata a fazole jsou pro nás prospěšnější tepelně upravená. Brokolice a česnek, zase lepší jíst syrové.

Východní učení nám říká, že syrová strava obecně prospívá lidem z teplejších podnebí, lidem s nadbytkem horka v těle a krátkodobě i lidem s nadváhou. Mě to zní logicky, pokud je venku čtyřicet nad nulou, asi si nedáme teplý fazolový salát a vařené vejce, ale spíš salát ze syrového ovoce a tělo si tak přirozeně ochlazujeme. Naproti tomu v chladnějších podnebích, v zimě, pro typy energeticky slabší, ty co se špatně zahřívají a pozor, i pro lidi co mají oslabené trávení, doporučuje zahřívací stravu, což znamená tepelně upravenou. Opět to má logiku, co nás zahřeje po lyžovačce v prosinci? Horká bramboračka s kvalitní zeleniny a brambor, nebo nakrájená syrová mrkev, celer, petržel a česnek, zasypaný slunečnicí. Ale každému co jeho jest, žeJ

Výhody syrové stravy

  • Nižší obsah tuků, sodíku, cholesterolu.
  • Možnost redukce hmotnosti.
  • Zvýšení energie.
  • Vysoký obsah draslíku, hořčíku, vlákniny, kyseliny listové.

Nevýhody syrové stravy

  • Energeticky nevyrovnaná, ochlazující, může hrozit nedostatek vitamínu B12.
  • Nižší obsah bílkovin, vápníku.
  • Snížení vstřebávání živin jako je lykopen a karotenoidy.
  • Dokonce studie zabývající se evolucí tvrdí, že pro rozvoj lidského mozku, byla tepelná úprava potravy nezbytnou podmínkou.
  • A taky to trávení. Je náročnější u oslabených, starších a lidí po nemoci.

Jíst zdravě a vyváženě podle mne neznamená držet se jednoho stravovacího návyku, protože právě teď se o něm tvrdí, že je to nejlepší, ale vzít si podle vlastního pocitu ze všeho.

Přijde mi normální, když máme vařený oběd ze zdravých surovin a místo buchty třeba kuličky ze syrového kokosu. Dělám je i na vánoce. Recept přikládámJ

Raw sladkost

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 3 pol. lžíce agávového nebo datlového sirupu ( já dávám ten, co mám zrovna koupený)
  • 1/3 hrnku panenského kokosového oleje
  • Hrst vyloupaných mandlí
  • V kastrůlku rozpustím kokos olej, přimíchám sirup a strouhaný kokos.
  • Mokrou rukou z hmoty tvořím kuličky, do každé strčím mandli a dám do papírového košíčku.

Pak stačí jen nechat chvíli vychladit v lednici a máme hotovo.

Zatím máme hotové první téma, tak jdeme dál.:-)

Paleo dieta

Zjednodušeně: Návrat k pokrmům a životu lovců a sběračů ve starší době kamenné. Tak teď určitě přiletí Poznejte Paleo superpotravinybuvolí kost, protože jsem naprosto nepochopila, proč se v čemkoliv vracet někam, kde se až 60% lidí nedožilo prvních pěti let životaJ

Mělo by se říct, že se nejedná o žádnou dietu, ale celkový životní styl, patří k němu náročné fyzické cvičení, je o kondici, síle, rychlosti a výbušnosti. Celkově asi spíš pro pány lovce a ne ženy sběračky, ale nevylučuje se to, ať jsem korektní.

V této oblasti stravování nemají jasno sami její zastánci. V zásadě by se mělo jednat o konzumaci syrové stravy, zaměřené na živočišnou bílkovinu, tedy maso, ryby, pak bobuloviny, divoké byliny. Zákaz je všechno, co si jen čichlo k obilí, takže například veškeré pečivo, těstoviny, sušenky, sladkosti a cukrovinky, mléko a mléčné výrobky, káva a alkohol.

 Já si ovšem našla většinu paleo receptů, kde se maso peklo v troubě a přidávala se k němu třeba na páře prohřátá zelenina. Tak nevím, takhle vařím taky, tataráka s hovězí svíčkové miluju a přesto se do paleo klubu nehlásím.

Základní skladba paleo potravin:

Kniha poznejte Paleo superpotraviny

 

Pro paleo

Údajně její propagátoři netrpí civilizačními chorobami jako diabetes, alergie, vysoký krevní tlak, mrtvice.

  • Vyrýsované svaly a pevné tělo.

Fakt je, že největší žijící paleo guru je šestadvacetiletý kmet, newyorčan, John Durant. Na pračlověka je věk 26 let opravdu vysoký.:-)Ten se i jako člověk doby kamenné chová. Běhá bos a po čtyřech, chodí spát za tmy a vstává jak si tělo řekne, jen jsem se nedočetla, zda v Central parku loví.

Tímto jsem si zadělala na hod kamenem, ale nešť, popojdeme k tomu našemu Bio.

Bio a Nebio

Pojďme to vzít s pohledu českého skeptika.:-) Soudí se, že přívlastek bio, zase tak moc neznamená, je to marketinkový tah na peněženku a podobně.

V první řadě je dost podstatné, že jíst bio neznamená, že chroupu jen syrová semena, nebo nevezmu do pusy chleba. Je to o tom, že vím, co jím. Zelenina, ovoce, bylinky, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, mouky a obilí, prostě všechno, na co si vzpomenete, s certifikátem bio, podléhají opravdu přísným kontrolám. Tady u nás je to opravdu větší síla, než třeba vedle v Německu, tam jsou supermarkety pod názvem Basic, komplet s bio sortimentem včetně piva už víc jak patnáct let. Sama jsem v nich na konci devadesátých let poprvé nakupovala. V Čechách se například bio maso, stále ještě dost těžce shání. Netvrdím, že jen bio a po všem ostatním v křeči padneme k zemi. Zrovna tak mi přijde naprosto scestné, kupovat bio rozinky s Peru a bio dýni s Číny. To už je absurdní. Ale pojďme si dát opět pár příkladů.

Bio prasátko

Tady koumal i Výzkumný ústav živočišné výroby ( fuj, my živočichy vyrábíme?) a přišel se zjištěním, že po provedení chemického rozboru Přeštického černostrakatého prasete, tohle původní, nešlechtěné prase nejen lépe chutná, ale taky jeho maso obsahuje mnohem vyšší hodnoty vitamínu E a ten je mimo jiné i dost zásadní na délku možného uskladnění masa. Na složení sádla, to znamená chuti masa, má zase hlavní vliv výživa. Prase krmené kukuřičným granulátem a růstovými hormony má jateční váhu v průměru o dvacet kilo nižší, než byla běžná jateční váha. Prostě samý sval a šlacha, sádlo a chuť nula.

Bio kuřátko

Vezměte kuře s velkochovu, napíchané vodou, solí a antibiotiky a vedle položte bio kuře. Rozdíl opravdu patrný na pohled. Bio kuře má víc tuku, má jasnější, sytou barvu, krmeno je třikrát déle, než nebožák v kleci a to přirozenou potravou, včetně trávy a neobsahuje hormony, antibiotika ani GMO.

Vejce

Vajíčko od spokojené slepice – přirozená strava, volný výběh, prostředí, má prokazatelně vyšší obsah lecitinu, tuků a karotenoidů. Jsou těžší a větší váhu má i žloutek. A na druhé straně mají mnohem nižší, takzvané „P – hodnoty“, kterými se měří stres slepic v kleci.

Mléko

Vyšší obsah vitamínu E, betakarotenu, vyšší hodnota omega 3 mastných kyselin a konjugovaných linoleových kyselin, ty jsou na srdce a proti rakovině.

A taky mnohem nižší hodnoty zbytkových pesticidů a antibiotik, než mléko obyčejné.

Ovoce, zelenina

Stačí říct, že bio jablko stačí opláchnout a sníst. Jablko ze sadu, kde se stříká pesticidy proti plísním, škůdcům i čtrnáctkrát do sklizně, abychom oloupaly dvakrát. Zelenina zase není narvaná dusíkem. A, že ta mrkev není jedna jako druhá a všechny půlmetrové, to je právě proto, že není nacpaná ničím, co nepotřebuje a doroste tolik, kolik jí přirozené živiny v půdě dovolí.:-)

Není pochopitelně nad to, vypěstovat a chovat si všechno sami, ale to prostě nejde. Já mám štěstí, že můžu brát od sousedů „domácí“. Vím a vidím, jak si zvířata žijí, že mají veterinární péči i čím se živí. Však sama přispívám do jídelníčku zbytky.:-) A vám ostatním přeju hodně štěstí na farmáře v okolí a dost zdravého rozumu i při tom bio nakupování.:-)

                                                                                                                             Loučí se s vámi Jana.

Články od Jany Kramerové

Co znamená termín Brainfood..?

*
*
*