Jedlé oleje

Přírodní oleje, jsou zdrojem omega kyselin, prospívají mozkové činnosti,  prospívají výživě vlasů nehtů a pokožce. Např. panenský za studena lisovaný kokosový olej patří mezi nejprodávanější oleje pro jeho všestranné použití. Je vhodný do kuchyně na smažení i pečení, ideální pomocník při hubnutí, péči o vlasy a pokožku atd.. Tee tree oil - přírodní antibiotikum, konopný olej, rakytnikový olej, ostropestřecový olej - detoxikace ledvin a jater. Dýňový olej je zdrojem selenu a zinku. Avokádový olej je zdrojem antioxidantů a podporuje mozkové funkce. Nejprodávanější je TOP položkou je Kokosový olej 1000ml .

Seznam olejů zařazených mezi superpotraviny:

  • kokosový olej
  • dýňový olej
  • konopný olej
  • olej z ostropestřce
  • sezamový olej ( kouřový bod 170°C ), nerafinovaný
  • rýžový olej ( kouřový bod 215°C )
  • avokádový olej ( kouřový bod 270°C ), nerafinovaný
  • rakytnikový olej
  • agranový olej jedlý
  • ghí - přepuštěné máslo ( kouřový bod 250°C )

Co je kouřový bod?

Kouřový bod je teplota, při jejíž překročení vznikne kouř a v tuku začnou vznikat nežádoucí látky. Čím vyšší tento bod je, tím lépe pro smažení i pečení. Kouřový bod obecně označuje teplotu, při které se konkrétní olej/tuk začne rozkládat na glycerol a mastné kyseliny, a produkovat hustý kouř. . Kouřový bod označuje začátek nutriční, ale i chuťové degradace tuků a olejů, při kterém vznikají látky škodlivé pro naše zdraví.

Kouřový bod je obecně u rafinovaných olejů vyšší např. slunečnicový nerafinovaný ( kouřový bod 110°C ) a rafinovaný ( kouřový bod 230°C ), živočišné tuky mají nižší kouřový bod než oleje rostlinné.

  • máslo ( kouřový bod 150°C )
  • sádlo ( kouřový bod 180°C )
  • slunečnicový rafinovaný  ( kouřový bod 230°C )

TIP: přidejte do oleje hodně česneku a cibule, jsou bohaté na síru a pomáhají redukovat volné radikály, vznikající při zahřívání oleje.

Možnosti řazení