Vitamin B3, niacin

Vitamin B3 -  niacin ( vitamin PP - protipellagrový vitamín ) se v přírodě označuje souhrnně dvojice kyselin – kyseliny nikotinové anikotinamidové. Niacin  je ve vodě rozpustný a tepelné nestabilní. Tělo si je schopno z části vyrobit tento vitamin přeměnou aminokyseliny tryptofan. Dobrým zdrojem vitaminu B3 jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Vitamin B3 niacin ( PP ) a jeho účinky:

  • působí synergicky s ostatními vitaminy skupiny B
  • prevence depresí a úzkostných stavů
  • prospívá mozku a mozkovým buňkám
  • zmírňuje nespavost
  • prospívá metaboslismus tuků a cukrů ( snižuje hladinu cukrů )
  • přispívá ke zdravé a čisté pokožce

Přírodní zdroje vitaminu B3:

  • pivovarské droždí v tabletách nebo pivo
  • kuřecí játra, kuřecí a hovězí maso
  • ořechy
  • pšeničné klíčky
  • tuňák
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • chia semínka
  • brokolice, fazole, hrách
  • pšeničné klíčky
  • arašídy
  • goji, arónie
  • quinoa

Nedostatek vitaminu B3 ( niacin ) se projevuje nemocí Pellagra - drsná kůže, nespavostí, poruchami trávení, podrážděním, nepokojem, těkavostí, rozptýleností, neschopností se soustředit.

Doporučená denní dávka niacinu je cca 13 - 17 mg (např. 150g kuřecího masa nebo ryby)

Možnosti řazení